Аксис БГ
Поддръжка на компютърна техника
Бързо, качествено, достъпни цени
Аксис БГ
Услуги и ремонти на топ ниво
Бързо, качествено, достъпни цени
Полезна информация

Подмяна лампи за подсветка

Източникът на светлина в LCD монитор са специални лампи разположени в самата матрица зад течнокристалния панел, известни главно с наименованието лампа за монитор или лампа за подсветка. Техническото име на тези лампи е CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) - флуоресцентна лампа със студен катод.

Всички CCFL лампи за подсветка имат определен ресурс, който производителите дават като часове в режим на работа
Признак за изтичане ресурса на лампите е понижаване на яркостта и червеникаво оцветяване на изображението, като това е силно изразено в ъглите на екрана. При забелязване на тези признаци трябва веднага да потърсите сервиз за ремонт на монитори, защото изтощените лампи претоварват захранващия ги инвертор и вероятността да го повредят е много голяма, при който случай ремонтът ще се оскъпи ненужно.

В мониторите обикновено има вградени четири лампи за подсветка и често се случва да изгори една от тях, което води до преминаване на инвертора в режим на защита - изгасват всички лампи и екранът е тъмен.

Всички лампи за подсветка са монтирани в течнокристалната матрица и за да се подменят, е нужно цялостно разглобяване на матрицата. Поради тази причина, подмяна на лампа за подсветка е една от най-сложните операции при ремонт на монитори.

При подмяна на CCFL лампа, в случаите когато не може да се намери оригинална лампа за подсветка, се подбира от наличните на пазара съответстващ по основни параметри аналог.

Опит за подмяна на лампа за подсветка в домашни условия или от неквалифицирани специалисти често води до оскъпен последващ ремонт, а понякога и до необходимост от подмяна на матрицата.

Сервиз Аксис работи със собствена безплатна куриерска служба (прочети условията), която ще донесе вашия монитор до нашия сервиз и след ремонта, в удобно за вас време, ще го достави обратно във вашия дом или офис.
Лампи за подсветка

17

Години опит

3000

Потребители

5000

Извършени ремонта

99.5%

Ефективност
Контакти

Връзка с нас