Аксис БГ
Поддръжка на компютърна техника
Бързо, качествено, достъпни цени
Аксис БГ
Услуги и ремонти на топ ниво
Бързо, качествено, достъпни цени
Полезна информация

Възстановяване на данни от твърд диск - сложен и бавен процес

Важно е да се знае, че съществува основно различие между понятията ремонт на твърд диск и възстановяване на данни.

Ремонт HDD - действия с цел възстановяване на твърдия диск като устройство, включително сканиране на повърхността на твърдия диск, скрити дефекти, тестване на магнитните глави за четене и писане. Крайната цел на ремонтните работи е напълно работещ твърд диск. В случай на механични повреди на контролера, независимо дали се възстановява или заменя с изправен, е необходимо извършването на проверка за работоспособността на твърдия диск.

Възстановяване на информация - в този случай, всички мерки са насочени към прочитане на данните и прехвърлянето им на друг носител. По принцип възстановяване на данни е посекторното им копиране от неизправния носител и прехвърлянето им на изправен, като за правилното и коректно прочитане на нечитаемия сектор е необходимо да се подбере режим на копиране индивидуален за всеки конкретен твърд диск или друг носител на информация.

Винаги при възстановяване на информация е необходимо да се подхожда индивидуално, въпреки че на пръв поглед в много случаи задачите си приличат по алгоритъм.

Основни проблеми, които водят до загуба на данни от твърдите дискове:
- Проблеми със Seagate 7200.11
- Липса на операционната система OS на твърдия диск
- Унищожаване на магнитен слой и проблеми с главите на твърдия диск
- Липса на служебна област в твърдия диск
- Случайно изтриване на данни от твърдия диск
- Възстановяване на данни след форматиране на твърдия диск
- Проблеми с разделителни логически дялове на твърдия диск

Какво не се препоръчва да правите на твърд диск в случай на повреда, при необходимост от възстановяване на данни:
1. Да пускате различни програми (CHKDISK, SCANDISK), ако не знаете причината за неизправността в съответния твърд диск.
2. Многократно да включвате и изключвате повредения твърд диск, когато и без друго е ясно, че той е неизправен. Като резултат, неизправният твърд диск може да изпадне в критично състояние, от което да не може да излезе.
3. Да монтирате контролери от други HDD на вашия неизправен хард диск, ако не сте уверени, че това е допустимо за дадения тип устройство и няма да доведе до трайна загуба на данни.
4. В случай на частична загуба на данни, да оставяте работещ в системата твърд диск, тъй като дори и случаен запис направен върху липсващата информация, ще доведе до нейното частично или пълно унищожаване. Дори и да сте сигурни, че записвате на друго място, това може да доведе до невъзможност за възстановяване на необходимата информация. Ако дадена изгубена информация не се вижда, системата определя нейното място на диска като свободно и достъпно за запис.
5. Да анализирате повреден твърд диск за наличие на магнитна повърхност и най-вече да отваряте херметичния блок
6. Да презапоявате детайли по контролера на неработещ твърд диск, ако не сте сигурни, че причината е именно лоша връзка.
Възстановяване на данни от твърд диск

19

Години опит

3000

Потребители

5000

Извършени ремонта

99.5%

Ефективност
Контакти

Връзка с нас