Аксис БГ
Поддръжка на компютърна техника
Бързо, качествено, достъпни цени
Аксис БГ
Услуги и ремонти на топ ниво
Бързо, качествено, достъпни цени
Полезна информация

Възстановяване на данни от usb flash (флашки)

USB Flash (флаш памети, SD карти, XD карти, Compact Flash) от гледна точка на сигурността на данните се считат за по-надеждни, отколкото FDD устройства, CD и DVD. Флашът не се страхува от драскотини, защото е защитен от механични въздействия, но въпреки това флаш дисковете могат да излязат от строя в резултат на което може да се наложи възстановяване на данните записани върху тях.

Има много видове специализиран софтуер за възстановяване на данни, но както и при твърдите дискове е нужно изправно флаш устройство, което може да бъде сканирано.

Най-често възникващи проблеми при неизправни флаш памети:
- Блокиране на програмите използвани за сканиране на флашките.
- Блокиране на операционната система на компютъра при включване на флашката.
- При лоша работа на контролера, флашката предава неправилно съхраняваната в нея информация.

Възстановяване на данни от флаш, в зависимост от неизправността, може да се направи по няколко начина:
1. Възстановяване на флаш карти след механични повреди с последващо възстановяване на данни на страничен носител на информация. В случай на повреда на съединителя на флаша, същият се заменя или се възстановяват контактните площадки. В случай на по-сериозни повреди, като прекъсване писти на платката, се извършва възстановяване на печатната платка за обезпечаване на нормална работа на флашката.
2. Нарушаване на логическата структура на данните може да бъде свързано с появата на повредени сектори на флаш-паметта, разрушаване на системни сектори на флаш картата при неправилно включване или изключване на флашката. Ако е нарушена логическата структура на данните на флаш картата, то непременно се извършва пълно посекторно копиране. Това се прави за да се гарантира, че при нужда от повторно копиране в последващата работа за възстановяване на данни, няма да се използва неизправната флаш карта. Анализът на данните и самото възстановяване на данни се прави на независим носител.
3. Ако възстановяването от флаш картата като цяло е невъзможно, може да се извърши възстановяване на данни непосредствено от чипа на микросхемата или микросхемите.

След възстановяването на информацията от една или повече микросхеми на флаш картата, се прави разчитане на данните след което те се привеждат в читаем вид. Процесът за възстановяване на информация от флаш карти в подобни случаи е прекалено сложен. Принципът на съхраняването на данни в различните модели на USB флаш е индивидуален. Възстановяване на данни от съвременните флаш карти, които за съхранение използват по няколко чипа памет и многоканален запис, може да се сравни с възстановяването на данни от raid масив.
Възстановяване на данни от usb flash / флашки

19

Години опит

3000

Потребители

5000

Извършени ремонта

99.5%

Ефективност
Контакти

Връзка с нас